Turnovští bojují za lípy v centru města

Turnov - Obyvatelé Turnova bojují proti pokácení šestnácti vzrostlých lip a dalších tří desítek stromů v centru města. Ty mají padnout za oběť výstavbě kanalizace. Petici za jejich záchranu už podepsalo téměř pět set lidí. Podpořili je i inspektoři životního prostředí, kteří kácení dočasně zakázali. Město však tvrdí, že je kácení nezbytné a zaštiťuje se posudky odborníků.

Na lípy v centru města rozvěsili studenti turnovské umělecké školy plakáty, které upozorňují na jejich blížící se konec. „Určitě by zde měly zůstat, protože jsou ozdobou ulice,“ je přesvědčen jeden z turnovských studentů. „Pokud by se trochu změnil projekt, tak by tady mohly zůstat,“ domnívá se druhý.

Kácení vzrostlých lip dočasně zabránili inspektoři životního prostředí. Ale jen do doby, než z korun zmizí ptačí hnízda. „Rozhodli jsme se zakázat kácení a posunout ten termín po prvním srpnu 2009,“ potvrzuje zástupce hlavní inspektorky České inspekce životního prostředí v Liberci Milan Šamšiňák.

Stavba kanalizace mezitím pokračuje dál. Podle odpůrců je kácení jasným důkazem toho, že lípy nepřekážejí. „Jde o pohodlnost stavební firmy, které se nechce vyhýbat stavebními mechanizmy těm stromům,“ domnívá se iniciátor petice proti kácení Mojmír Mazánek. Radnice a investor ale shodně tvrdí, že kácení doporučili odborníci. Těžká technika prý natolik poškodí stromy, že by za pár let mohly hrozit spadnutím. „Odborníci říkali, že do pěti let bývá většinou osud těch stromů zpečetěn. Proto doporučují tu výměnu udělat naráz s celou rekonstrukcí,“ hájí stanovisko města turnovská starostka Hana Maierová.

Iniciátoři petice upozorňují na to, že v posledních letech zmizela z turnovských ulic téměř polovina vzrostlých stromů. Boj za lípy ve Skálově ulici proto nechtějí vzdát.