Obyvatelé plzeňského Výsluní prohráli boj s ČEZem o stavbu vedení

Plzeň - Ani usilovnými protesty nezabránili obyvatelé Výsluní v Plzni stavbě nového vedení vysokého napětí přes svoje pozemky. Plánovaná trasa zůstala a teď už přijela i těžká technika. Za své vzala i žádost přeložit vedení o několik desítek metrů dál do neobydleného lesa. Podle ČEZu nebyla jiná trasa možná. 110 kV místo současných 20 nejsou lidé z Výsluní podle svých slov ochotni tolerovat ani ve veřejném zájmu.

Obyvatelé Výsluní mají z vysokého napětí nad jejich zahradami strach. ČEZ tvrdí, že vedení je pro Plzeň klíčové a nešlo udělat jinak ani jinde než na současné trase. Umístit vedení pod zem podle ČEZu také nejde. Oblastní vedoucí výstavby a investic ČEZ Distribuce Václav Kropáček říká, že kabelovým vedením by se zabral mnohem větší pozemek.

Mluvčí společnosti ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka se nechal slyšet, že výhodou trasy vedení kolem zahrádek je to, že leží ve stávajícím koridoru. Lidé uvidí pouze tlustší dráty, ale bude tam méně stožárů. Koridor pro vedení napětí navíc vyžaduje rozsáhlé kácení vzrostlých stromů, což se nelíbí ochráncům přírody. Václav Kropáček dodal, že ČEZ má připravenou náhradní výsadbu, která čítá desítky až stovky vzrostlých stromů.