Když Alenka stůně

Ústí nad Labem - Děti z mateřských škol v Ústí nad Labem soutěžily ve znalostech o první pomoci. Soutěž s názvem – Když Alenka stůně – připravila ústecká pobočka Českého červeného kříže.

Co dělat, když se opaří horkou vodou, jak pomoct kamarádovi při úrazu, nebo co dělat, když je bolí bříško. Na to všechno odpovídaly děti z ústeckých mateřských škol při soutěži Když Alenka stůně. Červený kříž pořádá soutěž už několik let a jejím cílem je děti připravit na poskytování první pomoci.

„Děti volně rozvíjejí hru na lékaře, na doktora, na ordinaci,” chválí akci její organizátorka Alena Deylová.

Děti se hrou učí zdravovědu. Zdravověda je podle ředitelky MŠ Stříbrnická Evy Matouškové hlavní téma: „Je důležité, aby děti nebyly nemocné, aby byly v pořádku, myslím si, že to je i cílem rodičů.”

Od akce si organizátoři právě slibují, že se děti naučí správně reagovat, že nezpanikaří, že budou vědět, co mají udělat, jak se zachovat a jak přivolat pomoc.

Děti se učí zdravovědu už v mateřských školách a většina jich tak ví, co při nemoci dělat i jak jí předcházet. Řada z nich by uměla pomoct i kamarádům.

Děti vědí, že když jsou nemocné, musí jít k doktorovi. A co budou dělat, aby předešly nemocem? „Jíst hodně ovoce a zeleniny,” odpovídá správně předškolák Lukáš Ličko.

Poskytovat první pomoc se budou děti učit až na základní škole. Jak ale říkají učitelky – pomoc při krizových situacích a při nemocích ale zvládnou už i teď.