Rybáři se snaží vrátit lososa do českých řek

Děčínsko - Přes 100 tisíc plůdků lososa vysadili rybáři do jednoho z přítoku Labe, do řeky Kamenice. Snaží se tak vrátit do řek rybu, která tam žila odpradávna. Lososi zmizeli z českých toků zhruba před půl stoletím, kdy člověk zabránil jejich pravidelným tahům. Ochránci přírody s rybáři vypouštějí plůdky lososa již dvanáctým rokem. Zatímco vloni vysadili 50 tisíc, letos už to bylo 120 tisíc rybiček.

Lososi z Labe definitivně zmizeli po druhé světové válce potom, co jim cestu zahradily nově postavené přehrady a jezy. Rybáři začali plůdky znovu vypouštět v roce 1998. Z vysazených ryb se vrátí jen zlomek, přesto se podle ochránců přírody akce vyplatí. Ředitel národního parku České Švýcarsko Pavel Benda informoval, že mladí lososi zůstanou v Kamenici zhruba dva roky, poté splují do moře, kde budou žít další dva až čtyři roky, aby se nakonec vrátili zase zpět do Česka, kde se vytřou.

Mluvčí parku Tomáš Salov upřesnil, že podle odhadů má naději na přežití asi 5 procent z celkového počtu. Zhruba 3 procenta z nich se potom zvládnou vrátit. I ty ovšem dokážou založit další populace lososů, jak podotkl Jan Drozd z národního parku České Švýcarsko.

První ryby se do Kamenice vrátily před sedmi lety. Neohrozila je ani špinavá voda po povodních. Teď jich každým rokem stále přibývá. Definitivní návrat lososů do Labe potrvá řadu let. Rybáři budou proto plůdky vysazovat i nadále.