V Terezíně jsou náhrobky již opravené

Terezín - Všechny náhrobky na terezínském Národním hřbitově už znovu nesou jména obětí holocaustu. Vedení Památníku Terezín se tak podařilo zahladit stopy po útoku zlodějů, kteří loni v dubnu ukradli přes osm set bronzových náhrobních destiček. Z úsporných důvodů je ale nahradily repliky z pryskyřice. Debaty zda je pryskyřice důstojnou náhradou bronzu, které se vedly již před tím, však ještě neutichly.

Samozřejmě: pryskyřice je pryskyřice a bronz je bronz, i lidé z památníku to chápou jako určité provizorium nebo jakousi improvizaci. Jak ale tvrdí, kdyby se mělo čekat na drahé bronzové odlitky, byly by náhrobky bez nápisů možná ještě mnoho let. Jsou však přesvědčeni, že repliky se povedly a tvrdí také, že nikdo z příbuzných obětí si nestěžoval. Nové destičky znějí při poklepání jen trochu jinak, až ale získají patinu, těžko někdo rozliší originál od repliky. „Za půl roku za rok nikdo nepozná, která je původní,“ prohlásil Stanislav Krejný z Památníku Terezín. Ředitel Památníku Jan Munk doplnil: „Rozhodně jsou k nerozeznání.“

Lidé z terezínského památníku připouštějí, že památkáři by na všech náhrobcích hřbitova raději znovu viděli destičky z bronzu, jenže ty by nestály 400 tisíc korun jako repliky. „Určitě se pohybujeme řádově v několika milionech,“ potvrdil Stanislav Krejný. Jan Munk dodal: „Na takové úvahy není vhodná doba.“ Původní bronzové destičky, které zůstaly na více než dvou tisících náhrobků, by už měly útokům zlodějů odolat. Národní i sousední židovský hřbitov nyní střeží kamerový systém.

Zloději, kteří kradli na tomto pietním místě, však ještě ve vězení bohužel nejsou, přestože jim hrozí až osmiletý trest. Ve vazbě je pouze jeden z nich, další dva po propuštění z vazby nekomunikují ani s úřady, ani s policií, ani se soudy. Policie po nich sice začala pátrat, ale v regionálním tisku se už objevilo, že jsou zřejmě za hranicemi této země, nejspíše ve Velké Britanii.

Litoměřický soud se tedy bude muset rozhodnout, zda požádá o evropský zatykač, nebo je odsoudí v nepřítomnosti jako uprchlé.