Po půlroce se do Veselí nad Lužnicí vrací Lidl

Veselí nad Lužnicí - Zástupci Lidlu se chystají na veřejné jednání o koupi lukrativního pozemku uprostřed Veselí nad Lužnicí se spoustou zeleně a kulturním domem. Nový územní plán, který zastupitelé schválili minulý týden, jim jde na ruku. Starosta Jaromír Novák informoval, že podmínkou městské rady bylo využití prostor okolo kulturního domu na obchodně-kulturní centrum. Místní ale se stavbou dalšího supermarketu ve městě nesouhlasí.

Budoucnost pozemku rozdělila obyvatele města na dva tábory. Jedni se stavbou marketu souhlasí, peníze za pozemek by pomohly opravit kulturní dům. Druzí jsou proti. Další supermarket tu nechtějí. Projekt, který počítá s propojením kulturního domu se supermarketem, se nezamlouvá ani některým architektům.

Podle nich podobná stavba do centra města nepatří. Architekt Martin Jírovský se domnívá, že bude hyzdit veřejný prostor. Podle místních nahrává zástupcům obchodního řetězce i změna územního plánu Veselí nad Lužnicí. Prostor před kulturním domem ztratil statut veřejné zeleně a v plánu se proměnil na občanskou vybavenost.

O budoucnosti lokality uprostřed města měli lidé rozhodovat v referendu. Tuto možnost ale zastupitelé smetli ze stolu. Vyjádřit se budou moci jen na veřejném projednání, které radnice svolala na začátek příštího měsíce.