Pardubické radní vyšetřuje policie kvůli prodeji hokejového klubu

Pardubice - Prodej pardubického hokejového klubu prošetřuje policie. Vyslechla už několik členů vedení tamní radnice. Město totiž většinu akcií klubu před několika měsíci prodalo podnikateli Romanu Šmidberskému a někteří zastupitelé Pardubic tvrdí, že pod cenou a za nejasných okolností. Přestože prodej majoritního podílu v klubu ostře kritizují opoziční zastupitelé, kteří zároveň upozorňují na provázanost lidí z vedení města s lidmi z hokejového klubu, koalice si je jistá, že prodej akcií byl v pořádku. Policie se bude případem zabývat ještě několik týdnů.

Když loni v dubnu město prodalo majoritní podíl v klubu za 25 milionů korun, strhla se v zastupitelstvu Pardubic okamžitě slovní přestřelka. Jiný zájemce totiž za klub nabízel o 10 milionů více. Policie teď řeší, zda akcie klubu nebyly prodány předem vybranému zájemci. „Zjišťujeme, zda v souvislosti s prodejem hokejového klubu byl nebo nebyl spáchán trestný čin,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce Roman Skřepek. Vyšetřovatelé už vyslechli primátora Pardubic i některé zastupitele. „V těchto dnech požadujeme vysvětlení od těch, kteří byli pro prodej klubu, i od těch, kteří byli proti,“ dodal Roman Skřepek.

Prodej majoritního podílu v klubu ostře kritizovali a stále kritizují opoziční zastupitelé, podle nich byl celý obchod netransparentní. Upozorňují na provázanost lidí z vedení města s lidmi z hokejového klubu. „Některé zastupitele ve vztahu k hokejovému klubu za nezávislé nepovažuji,“ tvrdí pardubický zastupitel František Brendl (sdružení Pardubáci). Radní za ČSSD Jindřich Tauber doplnil: „Nevím, jak to nazvat: veřejná obchodní soutěž - neveřejná obchodní soutěž. Takový typ soutěže považuji za naprosto scestný, takhle by se město chovat nemělo.“

Naopak koalice na pardubické radnici tvrdí, že prodej akcií byl v pořádku. „Právě vyšetřování by mělo prokázat, že zas tak obrovský dar panu Šmidberskému prodej hokeje určitě nebyl,“ prohlásila náměstkyně primátora města Štěpánka Fraňková (SPP).