Tuhnický jez smrti zkrotne

Karlovy Vary - Po letech snažení se karlovarským vodohospodářům podařilo získat peníze na úpravu smrtelně nebezpečného jezu v Karlových Varech. Pod ním se utopilo již 19 vodáků. Jez teď stavební firmy upraví tak, aby se pod ním netvořily nebezpečné proudy. Jeho součástí se stane i unikátní rybí propust. Na pohled působí tuhnický jez neškodným dojmem. Zkušení vodáci i záchranáři se ale shodují, že je velmi zákeřný.

Mluvčí Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta potvrdil, že tuhnický jez patří k nejnebezpečnějším v kraji. Jeho konstrukce způsobuje, že voda, která přes něj přepadá, se vrací zpátky. Jde tedy o proud vody, který tonoucího táhne ke dnu. Už před třemi lety vodohospodáři na hranu jezu namontovali zařízení, které mělo alespoň částečně snížit jeho nebezpečnost.

Na obou březích jsou po celý rok záchranné kruhy. Trvalé řešení ale představuje jen stavební úprava jezu. Stavební firmy sníží hranu jezu o 15 centimetrů a upraví koryto řeky tak, aby změnily proud vody. Vodáci budou proplouvat speciální propustí. Termín zahájení úprav vodohospodáři upřesňují. Jisté je, že příští rok se budou muset vodáci staveništi vyhýbat, jak podotkl Martin Zoul z Povodí Ohře.

Peníze přišly z evropských fondů

Plány na úpravu nebezpečného jezu mají vodohospodáři nejméně dva roky, chyběly ale peníze. Mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková informovala, že na projekt rekonstrukce a opravy jezu se podařilo získat dotaci z programu přeshraniční spolupráce ve výši zhruba 15 milionů korun. Zlepšení bezpečnosti a další rozvoj Ohře lidé vítají.

Provozovatelka vodáckého centra Loket Hana Červenková říká, že zájem o řeku každý rok prudce stoupá. Vodákům chybí dostatečně velká parkoviště, sprchy a záchody. Evropská unie poskytne milion eur na výstavbu česko-německého naučného centra řeky Ohře, které vznikne na statku Bernard v Královském Poříčí.

Přeshraniční spolupráce

V programu Přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 bylo dosud celkově schváleno 114 projektů s dotací 66,9 milionu eur z evropských fondů. Celkový objem finančních prostředků na období 2007 až 2013 je 115,5 milionu eur. Projektové žádosti je možné odevzdávat průběžně na Krajském úřadě Karlovarského kraje na oddělení přeshraničných projektů do 1. září.

Lepší zázemí pro vodáky připravují také soukromníci ve svých kempech. Zlepšuje se také vodácké značení na řece a Karlovarský kraj vydává speciálního průvodce.