Nedaleko Jaroměře bude ornitologický park

Náchodsko - Česká společnost ornitologická se na Josefovských loukách nedaleko Jaroměře rozhodla vybudovat unikátní ornitologický park, tedy jakousi ptačí rezervaci. Věří, že to umožní návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje. Bude možné je i sledovat, vzniknou tam totiž naučné stezky a pozorovatelny. Jedním z důvodů stavby parku je i to, že ornitologové chtějí částečně obnovit rozsáhlý a léta nepoužívaný zavodňovací systém z počátku minulého století.

Miloslav Hromádko z České společnosti ornitologické informoval, že bude zvýšena hladina spodní vody, na což prý budou ptáci příznivě reagovat. Ornitologové nepochybují o tom, že změna prostředí povede k větší druhové pestrosti. K přesvědčení je vedou zkušenosti z počátku devadesátých let, kdy se louky naposledy zaplavovaly.

V současnosti zde žije zhruba 80 druhů ptáků, díky projektu by počet měl až zdvojnásobit. Ptačí rezervace se podle ornitologů rozhodně nestane územím, kde bude pohyb lidí nežádoucí. Naopak by se měla stát novou atrakcí regionu s patřičným turistickým zázemím, jak sdělil Jiří Kult z České společnosti ornitologické.

Ornitologové se inspirovali v cizině, kde takové parky viděli. Josefovské louky by se svým zahraničním vzorům měly začít podobat do tří let.