Zatopí údolí Jizery u Harrachova přehrada?

Krkonoše - Lidé žijící v Pasekách a v Rokytnici nad Jizerou si mohou oddechnout. Ministerstvo zemědělství totiž v této lokalitě nepostaví plánovanou přehradu. Druhá, ještě větší nádrž, nad Vilémovem ale v záměru i přes odpor obcí stále zůstává.

Část obce Paseky v Jizerských horách a celý Vilémov měla podle plánu ministerstva zemědělství zaplavit voda. Záměr výstavby přehrad se ale v minulých dnech změnil. Pasecká přehrada už v něm není. „Proti této přehradě jsme byli od samého počátku, protože byla prezentována jako hydroenergetická nádrž, což jsme považovali za zbytečné,“ připomíná starostka Pasek Hana Růžičková (nez.).

Dále proti proudu Jizery má ale vyrůst 12 km dlouhá přehrada Vilémov. Na její výstavbě i přes odpor obcí ministerstvo zemědělství trvá. O bydlení by jen v Kořenově přišlo asi 300 lidí. Voda by zatopila i část Harrachova a mezinárodní silnici do Polska. „Závod Cutisin, ty pěkné domky, které jsou kolem, to všechno by bylo zaplavené a celé to nádherné údolí Jizery by bylo pryč,“ varuje starosta Kořenova Luboš Marek (nez.).

Přehradu si nepřeje ani starosta Harrachova Tomáš Ploc (ODS): „Je to naprosto neúnosné. Změnily by se tu totálně klimatické podmínky a to, co dneska Harrachov je, to znamená významné lyžařské středisko, to by pravděpodobně nebylo.“

Přehrady mají vyrůst nejdříve za 40 let. Přestože je jejich výstavba nejistá, mají být zakresleny do územních plánů. Podle obcí to ale ohrožuje rozvoj celé oblasti. Na území, které má v budoucnu zaplavit voda, totiž podle starostů nebude chtít nikdo investovat.