Dvůr Králové chce odkoupit čistírnu odpadních vod

Dvůr Králové nad Labem - Konkursní správce zapsal do majetku zkrachovalé textilky Tiba ve Dvoře Králové nad Labem čistírnu odpadních vod. Tiba ji ještě dva roky před konkursem prodala, správce to ale neuznal. Město má teď naději, že by mohlo důležitou čistírnu koupit. Radnice totiž vede s provozovatelem letitý spor o cenu za čištění odpadních vod.

Rozhodnutí konkurzního správce potvrdil mluvčí Krajského soudu Hradec Králové Michal Strnad. Dřívější nabyvatel čistírny, firma Evorado, může proti rozhodnutí podat žalobu. Městu ale svitla naděje, že se bude moci o čistírnu, která je pro něj životně důležitá, ucházet. Místostarosta Dvora Králové Vasil Biben (ČSSD) hovořil převážně o morálním právu.

Správce město upřednostnit nesmí, čistírnu nabídne v dražbě. S provozovatelem vede radnice vleklý spor o cenu za čištění odpadních vod. Soud jí přikázal, aby mu doplatila 85 milionů korun. Radnice v minulosti kvůli platbám čelila exekuci. Cenou za čištění odpadních vod se cítí po léta vydíraná.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Bývalý starosta města Jiří Rain (SNK-ED) se nechal slyšet, že problém se táhne už od roku 1993, kdy stát čistírnu převedl na soukromý subjekt Tibu. Současná starostka Edita Vaňková (ČSSD) informovala, že radnice se jistí a souběžně připravuje výstavbu nové vlastní čistírny odpadních vod.