Jizerské hory: Nová magistrála pro pěší turistiku

Jizerské hory - Jizerská magistrála pro pěší, která představuje první turistickou trasu spojující české a polské území, je už z osmdesáti procent hotová. Kvůli sněhu ale museli zhotovitelé výstavbu přerušit. Přesto ji už letos budou moci využívat alespoň běžkaři.

Úprava více než čtyřiceti kilometrů pěších tras v Jizerských horách přijde na 18 milionů korun. Většinu nákladů hradí Evropská unie. Asi 4 miliony korun zaplatí Liberecký kraj. „Zaznamenali jsme v posledních dvou letech úbytek turistů, jak v Krkonoších, tak v Jizerských horách, takže právě tato nabídka turistům něčeho výjimečného a zvláštního by mohla způsobit návrat k oblíbenosti,” myslí si Jaroslav Zámečník z regionálního sdružení měst a obcí Euroregionu Nisa.

Podle zhotovitele stavby Petra Bláhy se tak pěším turistům nabídne alternativa; už nebudou muset chodit jen po širokých asfaltových cestách. Dojde také k oddělení pěších od cyklistů, a to jak z důvodu komfortu, tak i z důvodu bezpečnosti.

Těsně před prvním sněhem se podařilo dokončit trasu pod Bukovcem. Už nadcházející zimu ji budou využívat i běžkaři. Rolby budou zajíždět až k hranicím. „Záměr byl takový, abychom propojili upravovanou část v Polsku, kde je přes sto kilometrů upravovaných tras, a vytvořili tak největší komplex upravovaných běžeckých tras ve střední Evropě,” říká Blanka Nedvědická, ředitelka Jizerská, o.p.s.

Podle Libereckého kraje v budoucnu nezůstane jen u česko-polského spojení. „Existuje širší projekt - Nová Hřebenovka, který by měl začínat v Krkonoších a končit až v Žitavských horách,” uvedla vedoucí odboru cestovního ruchu Libereckého kraje Eva Hamplová.

Práce na Jizerské magistrále pro pěší budou pokračovat znovu na jaře. Zbývá osadit trasy informačními tabulemi a mapovými stojany. Slavnostní otevření je v plánu už v létě.