Ze strážců šumavského národního parku budou záchranáři

Šumava - Strážci parku při záchranných pracích v minulosti chyběli, to se teď změní. Ojedinělý projekt Bezpečná Šumava startuje právě tento týden. Speciálním školením i odborným výcvikem už prošlo pětadvacet pracovníků parku. Teď už mohou asistovat při hašení požárů, hledání ztracených lidí i poskytovat první pomoc zraněným.

Náměstek Správy Národního parku Šumava Tomáš Fajt informoval, že správci mají výbornou znalost zdejšího prostředí, což je velkou výhodou. Horská služba má v létě na celou Šumavu jen deset mužů. Také zdravotníci přiznávají, že mají problémy s pokrytím území.

Do některých míst se sanitky nedostanou ani za hodinu, jak potvrdil ředitel Záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý. Strážci parku se tak dostávají do první linie. Pracovník Správy NP Šumava Petr Šrail sdělil, že první pomoc mohou vykonávat na profesionální úrovni.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura dodal, že projekt Bezpečná Šumava je velkým posunem k zajištění bezpečnosti návštěvníků. Strážci budou nově i prodlouženou rukou hasičů. Zmapují zdroje vody pro hašení i přístupové cesty. V případě potřeby budou navádět také cisterny.

Projekt si pochvalují především starostové. Loni horští záchranáři ošetřili v šumavském terénu téměř 1 200 zraněných turistů. Šumava je první velkoplošnou oblastí, která se do integrovaného systému začlenila.