Divadlo v Českém Krumlově si stěžuje na příliš vysoké poplatky

Český Krumlov - Divadlo v Českém Krumlově musí do městské pokladny posílat 15 procent z vybraného vstupného - tedy asi tři miliony korun, nařizuje mu to vyhláška o místních poplatcích. To se ale divadelníkům nelíbí, a proto poslali na vyhlášku stížnost k Ústavnímu soudu. Na jejich stranu se postavily i České Budějovice, které divadlo se známou točnou zřizují.

Ředitel divadla Jiří Šesták vidí v celém sporu analogii s Robinem Hoodem: divadlo je prý městem obíráno, protože vydělává. „My jsme teď v situaci, že omezujeme úvazky umělců,“ stěžuje si Šesták. Divadlo přitom zřizují České Budějovice, spor se tak rozhořel i mezi těmito městy: „Požadujeme, aby byla zrušena celá vyhláška,“ uvedl náměstek budějovického primátora Rudolf Vodička.  

Kritizovanou vyhlášku měli krumlovští zastupitelé novelizovat minulý týden, nakonec ale její projednávání o měsíc odložili, podle starosty Luboše Jedličky kvůli tomu, že zastupitelům chyběly některé důležité dokumenty. Letos přitom ve sporu půjde o ještě větší část peněz, dramaturgové totiž kvůli delší sezoně očekávají vyšší návštěvnost, a to znamená i více peněz do krumlovské kasy. Loni vidělo inscenace v zámecké zahradě přes 55 tisíc diváků.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)