Letecké legendy je třeba hledat ve Zruči

Zruč u Plzně - Ve Zruči u Plzně se nachází rodinná sbírka, která je po patnácti letech největším soukromým muzeem v Česku, k vidění je zde téměř padesátka letadel. Příznivci letadel a vojenské techniky určitě ocení legendární stíhačku Spitfire. Na těchto strojích se proslavili čeští letci v Anglii za II. světové války. A jedinečné kousky je možné nalézt také mezi tanky a bojovými vozidly. V mnoha případech jde o unikátní jediné kusy svého druhu v republice.

Spitfire patří ve zručském Air parku k těm nejkurióznějším leteckým exponátům. Jako jediný totiž nebyl nikdy ve vzduchu, je to maketa z filmu Tmavomodrý svět. „Vepředu byly originální stíhačky, vzadu měli tyto repliky,“ vysvětlil Miloš Tarantík z Air parku Zruč.

Maketa legendární stíhačky dala nadšencům ze Zruče zabrat víc než opravdový válečný veterán, dělali na ní 6 let. „Kostra je ze železa, je obalená polystyrenem a přes to je nalepený papír,“ dodal Miloš Tarantík. Karel Tarantík doplnil: „Na povětrnosti by to nevydrželo, museli jsme to celé zabalit do skelného laminátu.“ Vrtule je podle Miloše Tarantíka nová, protože původní byla ze špatného materiálu. Má nový střed a listy jsou vyhoblované ze dřeva.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Letecké muzeum funguje ve Zruči u Plzně 15 let, k vidění je tu téměř padesátka letadel. Dalších deset čeká v „depozitáři“ na vedlejším pozemku. „Nejzajímavějším originálním kouskem je určitě americká stíhačka Starfighter, z českých letadel, vlastně domácích, je to určitě IL-18, náš největší čtyřmotorák,“ pochlubil se Karel Tarantík. Nejnovějším přírůstkem je turbovrtulový armádní letoun Antonov. Ještě na podzim stál na letišti ve Kbelích, Karel Tarantík ho zachránil před sešrotováním.

Leteckou kolekci Air parku doplňuje i několik tanků a bojových vozidel, v mnoha případech jde o unikátní jediné kusy svého druhu v republice.