Turnov: Policie šetří financování Střelnice

Turnov - Policie prověřuje stavbu kulturního centra Střelnice v Turnově. Kontrolní výbor zastupitelstva města zjistil nesrovnalosti ve financování projektu. radnice se ale brání, že vinu nese několikeré přepracování projektu.

Dozorčí skupina pracovala na kontrole všech materiálů několik měsíců. Nyní se výbor obrátil na policii. Poukazuje například na nejasnosti při výběru původního dodavatele, na nesrovnalosti ve stavebním deníku nebo na chybějící faktury. Podle předsedkyně kontrolního výboru Aleny Svobodové čísla na první pohled souhlasí, ale konkrétní plnění jednotlivých položek není zcela jasné: „Tam mohlo klidně dojít k nějaké manipulaci.”

Výstavba objektu začala už v roce 2002. Od té doby byl původní projekt dvakrát přepracován. Právě to je podle vedení města důvodem nesrovnalostí. „Těma různýma změnama projektu dochází vlastně k těm finančním, nechci říct, únikům, ale to jsou jaksi, jak bych to řek, ekonomický ztráty zaviněný ne přímo nějakýma osobama, ale vývojem toho dění,” brání postup radnice místostarosta Turnova Jaromír Pekař.

V minulých letech město na Střelnici proinvestovalo skoro 40 milionů Kč. Letos obnovená výstavba bude stát dalších 130 milionů Kč. Střelnice se proto řadí mezi největší investice města. Podle Aleny Svobodové je právě tato skutečnost důvodem k důslednému dodržování pravidel: „Jestliže to je akce investičně nad 100 milionů, tak tohle všechno muší být přeci velmi důsledně a průkazně evidováno.” Dodává také, že není možné, aby měla radnice několikaměsíční problémy s dohledáním potřebných dokumentů.

Zatím poslední projekt budovy schválili zastupitelé na přelomu loňského roku. Podle něj by měl být objekt dokončen v září příštího roku.