Vlastníci domu chtějí, aby firmu z jejich střechy vykázal soud

Hradec Králové, Věkoše - Vlastníci bytového domu v Hradci Králové - Věkoších zatím marně usilují o to, aby soukromá firma Sten.cz odmontovala ze střechy anténu na šíření bezdrátového internetu. Majitelé tvrdí, že tam Sten podniká neoprávněně, firma to ale odmítá s tím, že dřívější smlouva nadále platí. V minulosti totiž firma Sten zajišťovala pro dům internet, pak podle vlastníků bez jejich souhlasu a za jejich zády činnost rozšířila a střechu začala využívat pro komerční šíření signálu do okolí.

Na střeše vás nechceme, vzkázali firmě Sten.cz majitelé bytového domu a vypověděli jí smlouvu, kterou před lety uzavřelo ještě družstvo a o které se společenství vlastníků dozvědělo až po převodu bytů do vlastnictví. Sten odejít odmítá. „Je tady bezprávně, bez smlouvy, bez souhlasu většiny vlastníků,“ uvedl předseda společenství vlastníků Miroslav Novák.

Firma Sten platí domu ročně 1 060 korun za elektřinu, lidé z domu ale za firmu hradí až šestkrát tolik. Sten neplatí ani korunu nájmu. „Zjistili jsme, že pana Jirušeho dotujeme,“ prohlásil obyvatel domu Stanislav Škoda. Ředitel Stavebního bytového družstva Hradec Králové Josef Mlateček je přesvědčený, že vlastníci domu jsou v právu: „Protože nebyla právoplatně uzavřená smlouva. V době, kdy tam pan Jiruše umístil své zařízení, neměl k tomu oprávnění.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V minulosti firma Sten zajišťovala pro dům internet, potom podle vlastníků bez jejich souhlasu a za jejich zády činnost rozšířila a střechu začala využívat pro komerční šíření signálu do okolí. Firma odmítá anténu na šíření bezdrátového internetu odmontovat a podnikání na střeše soukromého domu ukončit. Soudně se domáhá zrušení výpovědi, kterou dostala. „Podnikáme tam zcela v souladu s legislativou České republiky. To, že mne někdo někde nechce, ještě přece není důvod, abych tam nebyl,“ hájí se jednatel společnosti Sten.cz Josef Jiruše.

Vlastníci domu připravují na firmu podnikatele Jirušeho žalobu. Chtějí se domoci toho, aby ji ze střechy vykázal soud.