Ve Stráži nad Ohří dokončili opravu kostela

Stráž nad Ohří - Bezúplatné převody památek z majetku církve na obec mají na západě Čech první výsledky. Kostel svatého Michaela ve Stráži nad Ohří získala obec před dvěma roky. Značně zdevastovanou a několikrát vykradenou památku se nyní podařilo opravit. Velké plány má i radnice ve Velichově a nabídky dostávají i další obce. Některé ale na podmínky převodu nechtějí přistoupit.

Starostka Stráže nad Ohří Johana Kovářová sdělila, že na rekonstrukci obec neměla peníze. Radnici nakonec pomohl Vojenský a špitální Řád svatého Lazara Jeruzalémského. Do opravy investoval miliony korun. Představený řádu Aleš Bluma prozradil, že kostel bude sloužit obci a zároveň se stane řádovou kaplí.

Podobné převody kostelů na obec nejsou ojedinělé. Církev se tak snaží o leckdy poslední možnost záchrany památek. Administrátor římsko-katolické církve Ostrov Marek Hric vysvětlil, že na jednotlivé opravy nejsou prostředky, a tak se hledají řešení ve spolupráci s obcemi.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Darovací smlouvy ale mají řadu podmínek. Některé obce proto návrhy odmítají. Jinde zase o kostel sami požádali, jako třeba ve Velichově na Karlovarsku. Starostka Markéta Moravcová teď na jeho opravu shání dotace. Naznačila, že v kostele by mohlo být zřízeno muzeum středního Poohří.

Marek Hric ovšem dodal, že právní ustanovení má zajišťovat, aby kostel nebyl zneužitý jiným způsobem, než vychází z účelu stavby. Církev v posledních letech darovala v Karlovarském kraji převážně obcím už 20 kostelů. Bezplatný převod dalších památek se připravuje.