Kontroly odhalily neplatiče stočného na Blatensku

České Budějovice - Místo úspor desetitisícové nedoplatky - tak dopadlo přes čtyři sta padesát domácností na jihu Čech, které využívají vodu z vlastních studní, ale zároveň jsou napojeny i na kanalizaci. Kontroloři prověřili asi dva a půl tisíce odběratelů, stočné neplatila asi pětina z nich. Podle místních starostů o této povinnosti lidé v regionu jednoduše nevěděli.

Velká zahrada, bazén, a oproti tomu relativně drahá voda z vodovodu. Řešením této situace je vlastní studna. Tak uvažovaly a uvažují tisíce majitelů rodinných domů. Podle firem jde o trend. Studny vrtají nebo hloubí u novostaveb i starších domů. „Vrtů se dělá dost hlavně kvůli tomu, že je drahé vodné,“ potvrzuje Zdeněk Štěpán z firmy Vrtané studny. 

Většina lidí studnu správně zaregistruje na obecním nebo městském úřadě. Pokud je ale dům napojený na kanalizaci, musí se podle českých zákonů dohodnout i s jejím správcem. Pětina z těch, které v jižních Čechách inspektoři kontrolovali, to neudělala. „Zkontrolovali jsme přes dva a půl tisíce domácností a odhalili přes čtyři sta třicet případů nelegálního vypouštění studniční vody do kanalizace,“ vypočítává mluvčí VAK jižní Čechy Renáta Kollarczyková. „Náklady na čištění vznikají v okamžiku vtékání vody do kanalizace a musí se na nich podílet rovnoměrně všichni,“ dodává Miroslav Javořík z firmy VaK Jižní Čechy.  

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Typicky nejde o problém, který postihuje velká města. Týká se spíš těch menších. „Většinou se jednalo o menší města do tří tisíc obyvatel. Byla to lokalita Blatensko,“ uvádí Renáta Kollarczyková. „Mně to velice překvapuje. Pokud se něco takového vyskytuje, tak to zřejmě bude nějaké nedopatření,“ snaží se ospravedlnit jednání místních lidí místostarosta Blatné Bohuslav Navrátil. „Někde je to záměrně, někde lidé nevědí, že za tuto vodu je třeba platit,“ uzavírá Miroslav Javořík.     

Identitu neplatičů správce vodovodů a kanalizací tají. Z většinou z nich se už navíc dohodli na doplacení dlužné částky nebo na splátkovém kalendáři.