Chebští nájemci s regulovanou sazbou si od nového roku připlatí

Cheb – Nájemci 1200 chebských bytů budou v nadcházejícím roce platit o třetinu více peněz. Právě o takový podíl se zvýší dosavadní regulované nájemné ve městě. Doposud platili nájemníci 30 korun za metr čtvereční, nová sazba se však má pohybovat na 42 korunách. Zvýšení regulovaného nájemného se dotkne především obyvatel s nižšími příjmy, kteří bydlí v panelových bytech. Radnice se k navýšení rozhodla kvůli ceně údržby bytů. Peníze z nájmu totiž na opravy nestačí.

Panelové byty s regulovaným nájemným se nacházejí v centru Chebu i na předměstských sídlištích. Čistý nájem za bytovou jednotku 3+1 v současné době činí 1950 korun měsíčně. Od ledna nájemník tohoto bytu zaplatí 2730 korun. Informace o nových cenách obyvatele bytů ve většině případů zaskočila, podle jejich mínění se ceny bytů zvedají neúměrně k tomu, jak chátrají.

Avizované zvýšení nájemného je v posledních letech nejrazantnější. Podle zástupců radnice stojí tento krok na cestě k deregulaci městského nájemného a v budoucnu se bude silně přibližovat tržnímu nájemnému, které se ve městě pohybuje od 70 do 90 korun za metr čtvereční. Nové regulované nájemné bude také srovnatelné se smluvním nájemným. To platí v dalších asi 800 městských bytech lidé, kteří dostali byt od města po roce 2001.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Já myslím, že se asi nikomu nelíbí, když se mu zdražuje nájem v bytě, kde bydlí několik let. Podívejme se na to ale z pohledu těch, kteří regulovaný nájem nemají, klidně bydlí ve vedlejším bytě a platí třikrát tolik,“ vyjádřil místostarosta Chebu Miroslav Plevný. Podle jeho slov bude možné v případě nedostatku peněz požádat o příspěvek na bydlení.