Starostové na Chlumecku si stěžují, že neznají účinky radaru

Chlumecko – Starostové Chlumce nad Cidlinou a obce Nepolisy říkají, že česká armáda neplní, co slíbila. Měla je podrobně informovat o zdravotních účincích radaru, zprovozněného v lokalitě předloni. Neudělala to však. Místní si tedy celkem logicky pokládají otázku, zda je radar Severoatlantické aliance pro lidi opravdu naprosto bezpečný?

Starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) říká, že obce mají snad alespoň morální nárok na to, aby znaly výsledky měření české armády. Starostové mají podle vlastních slov zatím pouze výsledky měření, které si sami objednali. Špatně sice nedopadlo, ale je z doby zkušebního provozu radaru.

Tehdy však ještě fungovaly i radary původní, sovětské výroby. Ty už ale armáda odvezla a obce proto předpokládají, že výkon nového radaru vzrostl. Starosta Nepolis Jiří Šustr se obává překročení povolené hygienické normy.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek namítá, že ministerstvo na internet umístilo podrobnou studii o vlivu identického radaru, který stojí v brněnském regionu u Sokolnice. Starostové se v září chtějí sejít a domluvit další postup vůči ministerstvu.