Zvon Augustin slaví pětisté narozeniny

Hradec Králové - Jedné z hlavních turistických atrakcí Hradce Králové je pět set let a město se to rozhodlo náležitě oslavit. Tím hlavním hrdinou je Augustin – zvon z královéhradecké dominanty Bílé věže. Třetí největší zvon v Česku má za sebou dlouhou a pohnutou historii. Zažil období slávy, ale i nucené odmlky, především v období vlády komunistů.

Téměř sto sedmdesát centimetrů vysokého a přes dva metry širokého Augustina odlil v roce 1509 hradecký zvonař Ondřej Žáček. Stalo se tak na náklady obce a měšťanů. „Protože to nebyl církevní zvon, tak zvonil jen při určitých příležitostech. Oznamoval například začátek a konec trhu, zasedání rady, požár a podobně,“ říká zvoník František Skopec.  

V prosinci 1967 se Augustin odmlčel. A to na více než čtyřicet let. Mezi Hradečany se říkalo, že je to kvůli špatné statice Bíle věže. Tak to však podle zvoníků nebylo. „V době komunismu prostě tento způsob komunikace mezi lidmi nebyl vhodný,“ připomíná zvoník Jan Košek. „Komunisti to udělali jednoduše. Odstranili schodiště a zvon tak nemohl zvonit,“ vysvětluje František Skopec.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zvoníci se shodují v tom, že Augustin je i přes svůj věk ve velmi dobré kondici. „Ke zvonění je potřeba čtyř až pěti lidí. Zvon lze rozhýbat poměrně lehce díky valivým ložiskům,“ uvádí zvoník Josef Zika.   

Oslavy osmitunové památky doprovodil program pro děti i dospělé. Město také připravilo noční prohlídku Bílé věže. Radnice počítá s tím, že se Augustin rozezní zhruba desetkrát do roka, vždy při nějaké slavnostní příležitosti.