Na dostihovém závodišti v Pardubicích se vždy nezávodí

Pardubice – „Koně v akci“ – tak se jmenuje mezinárodní hipologická výstava, kterou najdete přímo na dostihovém závodišti v Pardubicích. Představí se na ní 450 koní čtyř desítek plemen. Výstava chce koně představit jako pomocníka člověka v různých situacích v průběhu jednotlivých období lidského vývoje. Kromě koní se na výstavě předvádějí i zástupci různých řemesel, která s chovem koní souvisejí. Dlouhou tradici mají především kováři a podkováři, kteří zde dokazují, že jejich řemeslo v dohledné době nezanikne.

Bílý balet, to je příznačné jméno pro inteligentní a člověku věrné bělouše Shagya Arab. Na závodišti v Pardubicích defilují Arabové ze stájí českých chovatelů. „V těch koních je nebývalá tvrdost a vytrvalost. Už od jednoho roku musejí chodit 20 a ve třech letech už 30 kilometrů denně, aby byla ta vytrvalost chována,“ uvedl chovatel těchto Shagya Arab běloušů Oto Dlabola.

Že podkovářské řemeslo nevymře po meči, dokazují na výstavě kováři ze školy v Jaroměři. Za tři čtvrtě hodiny vytvoří novou pantoflici. „Praděda byl kovář a podkovář, vyučil se ještě za císaře pána ve Vídni. Na půdě jsem objevil staré nářadí, líbilo se mi, a tak jsem se do toho pustil,“ prohlásil podkovář Ondřej Beran.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Mladé fríské hřebce zapřáhnul do kočáru majitel výcvikové stáje Josef Iš z Terezína na Hodonínsku, s mušketýry předvádí využití koní jedné z nejstarších ras v Evropě návratem do renesance: „Je to úžasný, charakterní a pracovitý kůň. Velice dobře komunikuje s člověkem a dobře se učí. Přítulný, dobrý kamarád.“ Pořadatel výstavy ředitel Dostihového spolku Jiří Kunát dodal: „Chceme touto výstavou představit koně jako pomocníka člověka v jednotlivých etapách lidských dějin.“

Koňským hřívám na hipologické výstavě bude pardubické dostihové závodiště patřit do neděle.

  • Výstava koní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1092/109158.jpg
  • Výstava koní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1092/109160.jpg