Rubikova kostka je pasé, přichází Rubikova koule

Praha - Hlavním lákadlem 15. výstavy z cyklu Hry a hlavolamy, která se uskuteční od čtvrtka do soboty v Praze, bude nový mechanický hlavolam profesora Ernö Rubika nazvaný Rubik´s 360. Podle Rubika není k vyřešení zapotřebí jen zručnosti, ale také bystrého myšlení a logiky. Rubik´s 360 se skládá ze tří koulí vložených do sebe. V nich je šest různobarevných kuliček, které je třeba dostat do otvorů stejné barvy. Při řešení principu předchozího vynálezu profesora Rubika, známé kostky, stačilo logické myšlení a znalost skládacích postupů. Koule navíc vyžaduje ještě šikovnost jedné či obou rukou -  existuje přitom 720 možností, jak lze nový hlavolam složit.

Jaroslav Flejberk, sběratel hlavolamů

„Bohužel, koule jsou tak vyváženy, že gravitace vám sama brání dostat kuličky do správných otvorů.“

Je libo Rubikovo zrcadlo?

Reportáž Ivany Šmelové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Na výstavě se objeví i další varianta Rubikovy kostky zvaná Rubik´s Mirror (zrcadlo). Kostka není sestavena z malých kostek, nýbrž z hranolů různých velikostí. Při otáčení kostky se její tvar každým pohybem změní. Cílem hry je vytvoření původního tvaru krychle.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit i na turnaj ve skládání Rubikovy kostky, šachovou simultánku se světovým mistrem, soutěžní klání o nejrychlejšího řešitele legendárního hlavolamu ježek v kleci nebo tradiční setkání sběratelů hlavolamů. K vidění budou letos i hlavolamy světových sběratelů, k zajímavým určitě budou patřit například mongolské, dodal sběratel hlavolamů Jaroslav Flejberk.

Rubikovu kouli lze sehnat už nyní, například na internetu

V oficiálním internetovém obchodu Rubik´s pořídíte Rubikovu kouli za necelých 17 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 300 korun českých. Nejjednodušší Rubikova kostka je pak k mání pod 7 dolarů (asi 125 korun). Připočítat ovšem musíte poštovné. České e-shopy pak nabízí Rubikovu kouli většinou mezi pěti až šesti sty korunami.

Více o výstavě Hry a hlavolamy, která se uskuteční v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí, najdete zde.