S králem Krkonoš se přišel rozloučit i Krakonoš

Trutnov – Krkonoše se rozloučily se svým králem, 230 let starým smrkem, který nenávratně poničila vichřice. Strom, který rostl v Kákovském údolí, pamatuje už vládu Marie Terezie a za tu dobu narostl do úctyhodných rozměrů. Na výšku měří 51,5 metru a obvod kmene je 430 cm. Když začali lesníci strom rozřezávat, tak se s ním přišel rozloučit nejen majitel, ale také sám Krakonoš.

Likvidace stromu nebyla s ohledem na těžko přístupný terén jednoduchá a trvala několik hodin. Majitel lesa Pavel Tomíček vysvětluje, že ho ke statnému smrku pojilo i citové pouto. „Když umřel strýc, tak mu tady táta vylepil parte, a když umřel, tak jsem mu ho vylepil já.“ Bez ohledu na osobní vztah majitele bude strom zpracován klasickým způsobem, část kmene si Správa Krkonošského národního parku ponechá na dendrologický rozbor. 

Podle mluvčího Správy KRNAPu Radka Drahného je objem dřeva z mohutného smrku stejný jako ze čtyř nebo pěti běžných stromů. Podobně mohutných stromů je v okolí víc, o následovníkovi se však zatím neuvažuje. Podle Správy Krkonošského národního parku totiž hrozí riziko, že by strom turisté poškodili. „Nejvíce tomu škodí, když návštěvníci kolem toho stromu chodí velice blízko a ušlapávají jeho kořenové náběhy,“ vysvětluje Radek Drahný.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)