Kamery ohlídají synagogu v Turnově

Liberec – Necelý rok po rekonstrukci někdo poškodil židovskou synagogu v Turnově. Škody jsou sice minimální, ale turnovská radnice řeší, jak památku zabezpečit, pokud ji chce i dál propagovat jako turistický cíl. V severních Čechách je to jediná synagoga, které přežila mimo jiné i nacistickou okupaci a komunistickou diktaturu. Její rekonstrukce stála miliony korun.

Když přišla správkyně synagogy Terezie Dubinová k hlavnímu vchodu, nevěřila vlastním očím. Uviděla rozbitou informační tabuli, poškozený vstup a ohnutou Davidovu hvězdu. Den předtím se přitom v synagoze konala bohoslužba, první po šedesáti letech. „Já chci věřit tomu, že to byl spíše projev nahodilého vandalství než plánovaný útok,“ říká místostarosta Turnova Aleš Hozdecký. „V současné době se policie věcí zabývá a šetří ji jako majetkový přestupek,“ informuje mluvčí Policie ČR v Semilech Soňa Šídová. 

Synagoga z roku 1747 za minulého režimu zchátrala. Od konce šedesátých let sloužila jako sklad domácích potřeb. Restaurátoři ji loni doslova vysekali ze sevření betonem. Oprava objektu stála skoro patnáct milionů korun. „Děláme tady komentované prohlídky, pořádáme zde i koncerty, přednášky z oblasti judaismu, besedy se zajímavými lidmi,“ vypočítává správkyně synagogy Terezie Dubinová. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Sdružení Český ráj chce synagogu spolu se židovským hřbitovem propagovat jako turistickou zajímavost. I přes obavy z extremismu. První bohoslužbu v synagoze pořadatelé tajili. „Já jsem obecně příznivcem propagace českých památek a historie v celém kontextu,“ uvádí Aleš Hozdecký. 

Synagogu ale bude pro jistotu střežit kamerový systém. Radnice ho pořídí do konce roku. Turnovská synagoga ukrytá za shlukem domů přečkala jako jediná na severu Čech i útoky nacistů. Letos získala titul stavba roku Libereckého kraje.