Nejmenší škole Liberecka hrozí zánik

Turnov - Základní škola ve Všeni přišla o většinu žáků. Rodiče je přehlásili do nedalekého Turnova. Podle všeňské radnice k tomu došlo kvůli nedorozumění. Teď obec řeší, jak zaplatit provoz školy, která se rázem stala nejmenší v Libereckém kraji. Že by po tři sta letech existence mohla skončit, si nikdo z vedení obce nepřipouští.

V základní škole ve Všeni zůstali jen čtyři žáci. Ještě před prázdninami ji přitom navštěvovalo čtyřiadvacet dětí. Podle starosty se obcí rozšířila fáma, že budoucnost školy je nejistá, a rodiče přehlásili děti do Turnova. „Nabízel jsem určité školní aktivity, které tady předtím nebyly, ale to se minulo účinkem,“ přiznává ředitel školy Milan Fric. „Existuje zde určité přetahování dětí, což není správné,“ dodává starosta obce František Herbst. „Současná doba přináší menší počet dětí, takže boj o žáka samozřejmě probíhá. Každý ředitel má radost, když mu počet dětí stoupá,“ říká vedoucí odboru školství Městského úřadu Turnov René Brož.

Podle zákona si rodič může školu vybrat. Škola ale dostává peníze na svůj provoz podle počtu dětí. Té všeňské tak teď peníze chybí. Obec ji ale chce za každou cenu udržet. Důvodem je výstavba rodinných domků v obci. Věří, že v nich časem vyrostou noví prvňáčci.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Turnov mohl děti odmítnout, ale neudělal to, říká starosta Všeně. Kritizuje to jako další příklad, kdy město obci nepomohlo. „Je nutné, aby měl venkov své specifické školství alespoň na prvním stupni základní školy,“ hájí existenci vesnické školy starosta Herbst. „To, aby byla škola v obci zachována, závisí především na místní samosprávě ve Všeni,“ připomíná starostka Turnova Hana Maierová.

Všeňští zastupitelé teď musí rozhodnout, zda a kolik peněz na provoz školy doplatí.