Dar papeži: bavorský preclík

Pardubice - Pro Benedikta XVI. je připraveno několik darů. Česká televize ve svém vysílání již ukázala unikátní růženec ze zlata a českých granátů nebo mešní soupravu od nižborských sklářů. Mezi dárky se ale objeví i kulinářská lahůdka. Papežův oblíbený bavorský preclík. Připravili ho studenti Střední průmyslové školy potravinářské v Pardubicích.

Běžně pečou chleba, housky a občas i buchty. Ovšem tentokrát studenti pardubické potravinářské školy měli těžší úkol. Připravit preclík pro papeže Benedikta XVI. „Hned mě napadlo, že to bude obrovský průlom, protože jsem ještě nikdy nic takového nedělal,“ přiznává student Robin Langer.

Na samotnou přípravu dohlížel technolog společnosti, která si nechala papežský preclík patentovat. Složením se od běžného bavorského preclíku neliší. „K jeho zhotovení bylo potřeba pět druhů surovin: mouka, sůl, droždí, voda a tuk,“ prozrazuje pekařský technolog Václav Šertler.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Výroba speciálního preclíku pro papeže trvala celých šest hodin. „Žáci i učitelé jsou velmi potěšeni, že se mohli účastnit tohoto úkolu. Pro nás je to veliká čest,“ neskrývá radost učitelka Střední průmyslové školy potravinářské v Pardubicích Hana Nykodýmová.

Preclík pro papeže Benedikta XVI. váží přesně půl kilogramu. „Dělal se jeden velký preclík přímo k předání papeži jako dar. Poté se dělalo asi dvě stě padesát malých preclíků, které jsou zhotoveny ze stejného těsta, jenom mají menší váhu i tvar,“ přibližuje rozsah úkolu Hana Nykodýmová.

Bavorský preclík vyrobený v Česku se stane součástí sváteční tabule na počest příjezdu papeže. Benedikt XVI. ho tak bude moci ochutnat už v sobotu.