Historickou pasáž v centru Pardubic čeká oprava

Pardubice – Radní v Pardubicích chtějí opravit historickou pasáž v centru města. Jenomže na návrhu pracuje architekt Miroslav Petráň, který je zároveň zastupitelem. Opozice proto poukazuje na možný střet zájmu a požaduje transparentní veřejnou soutěž. O návrhu na opravu historické pasáže budou zastupitelé hlasovat 27. října.

O památkově chráněné pasáži se vedly vyhrocené spory kvůli prodeji, pasáž kvůli tomu roky chátrala, přestože k Pardubicím patří od 20. let minulého století. Teď se radní rozhodli, že za 150 milionů pasáž opraví. „Je samozřejmě předpoklad, že by si městský rozvojový fond vzal na projekt úvěr, který by následně splácel,“ vysvětluje primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS).

Jenomže opozici se nelíbí architekt Miroslav Petráň, a to proto, že zároveň sedí v zastupitelstvu. Třeba Jan Jedlička (KSČM) navrhuje, že by se měl Petráň zdržet hlasování. To ostatně potvrdil i sám architekt, o návrhu prý hlasovat nebude. Zároveň zdůrazňuje, že v roce 1996 vyhrál architektonickou soutěž, která byla anonymní.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Místopředseda Městského výboru ČSSD Libor Malý chce ale rovnou vypsat výběrové řízení na architektonickou studii přestavby. S tím ale Petráň nesouhlasí, prý na projektu pasáže pracuje už několik let a úvahy o nové soutěži nejsou na místě. Úpravy, které si vyžádal rozvojový fond, mají zohlednit finanční možnosti města.

Historická pasáž v Pardubicích
Zdroj: ČT24