Nový Bor zakázal užívání zábavní pyrotechniky

Nový Bor - V památkové zóně Nového Boru se s konečnou platností nesmí používat zábavní pyrotechnika. Ústavní soud totiž rozhodl, že městská vyhláška, která to zakazuje, je platná. Je to vůbec poprvé, kdy Ústavní soud podobnou regulační vyhlášku nezrušil, ale naopak potvrdil.

Vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky v Novém Boru napadlo Ministerstvo vnitra před dvěma roky. Novoborští úředníci se ale přesto nevzdali a směrnici přepracovali. Nyní jim dal zapravdu Ústavní soud. Vyhláška nepřekračuje pravomoci obce. Mluvčí Ústavního soudu k tomu dodal: „Pokud by tato vyhláška byla primárně zaměřena na bezpečnost osob, mohlo by se už jednat o překročení pravomocí obce, nicméně novoborská vyhláška sleduje zejména ochranu majetku v památkové zóně města.”

Tajemník Městského úřadu v Novém Boru Antonín Metál objasňuje důvody, proč město vyhlášku připravilo: „Bylo docela nebezpečné, když někdo neřízeně vystřeloval rakety a světlice, protože máme v památkové zóně poměrně dost budov, které jsou ze dřeva.” Místní obyvatele rozhodnutí soudu vesměs vítají.

Nový Bor není jediným městem, které chtělo odpalování petard zakázat. Všechny snahy ale vždy ztroskotaly na zamítavém stanovisku Ministerstva vnitra a následně Ústavního soudu. Nyní se dá předpokládat, že s podobnou vyhláškou přijdou i další radnice. „I u nás na základě tohoto výroku Ústavního soudu situaci posoudíme,” uvedl například starosta Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský.

Rozhodnutí Ústavního soudu je průlomem nejen v omezení zábavní pyrotechniky, vyhláška se dá velmi jednoduše přepracovat například k regulaci prostituce.