Domy v ústecké Matiční ulici se budou bourat

Ústí nad Labem – Devadesát policistů střežilo 13. října roku 1999 stavbu zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Celá akce začala již před čtvrtou hodinou ranní. Když se rozednívalo, skoro polovina plotu byla již hotová. Ústecký primátor a starosta čtvrti Něštěmice byli tehdy obviněni, že plot staví za každou cenu kvůli své prestiži a volebním preferencím. Oba ale tvrdili, že ho postavit museli. Ústecká radnice byla zase kritizována za to, že kvůli plotu stáhla do Matiční ulice všechny strážníky, a ohrozila tak bezpečnost obyvatel města.

Plot v Matiční ulici stál do 14. listopadu 1999. Město ho nechalo zbourat poté, co mu vláda slíbila deset milionů korun na vykoupení tří rodinných domků od starousedlíků a na sociální programy. Nájemníci, kvůli kterým zeď vznikla, již v domech nebydlí. Prázdné domy teď bude město bourat.

Nájemníci domů v současné době migrují po Ústí nad Labem, většina z nich bydlí v Předlicích. Třetí dům, ve kterém ještě bydlí tři nájemníci, má soukromého majitele. Lidé zde žijí v hrozných podmínkách. Dům má rozbitá okna, špatný přívod vody a problémy s topením. V ulici jsou naplánované stavební projekty, které by měly být realizovány v průběhu několika následujících let.

Náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS):

„Ta v uvozovkách zeď stojí nyní u hlavního vchodu ZOO a je to velmi pěkný barevný plot.“

Michal Jakub (Člověk v tísni):

„Byl to tehdy první impuls pro širší debatu na téma sociálního vyloučení v České republice.“

„Terénní pracovníci společnosti Člověk v tísni chodí za svými klienty a snaží se jim pomoci. Poskytují jim pomoc, aby se nadále nezadlužovali, aby se naučili hospodařit s penězi, přemýšlet nad tím, jakým způsobem své finanční prostředky využít a jakým způsobem je plánovat do budoucna. Dobrovolníci, kterými jsou většinou studenti ústecké univerzity, dochází do domácností nájemníků, aby doučovali jejich děti. Snaží se pedagogizovat celou rodinu, to znamená, vnést sem pocit, že je škola pro budoucí život dětí velmi důležitá,“ vysvětlil Jakub Michal ze společnosti Člověk v tísni.

  • Matiční ulice zdroj: www.clovekvtisni.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116955.jpg
  • Plot z Matiční ulice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1171/117067.jpg