Vyhláška omezuje obchodníky v Jičíně

Jičín – V historickém centru Jičína se už nesmí prodávat žádné zboží na ulici, je to možné pouze s udělenou výjimkou. Zastupitelům, kteří k tomu schválili vyhlášku, se zboží vyložené před obchody v památkové rezervaci nelíbilo. Někteří obchodníci nařízení ignorují, jiní proti němu bojují s právníky. Spor mezi městem a obchodníky začal už v roce 2007, zákaz byl původně spojený s čistotou města. Nová vyhláška zakazuje skladování a vystavování sortimentu před obchody přímo, bez ohledu na možné znečištění veřejných prostor.

Zelinář Josef Lidický v podloubí svého domu zboží vystavuje dál, i když by podle vyhlášky neměl. Mohl by sice požádat o výjimku, a podle radnice by ji právě tento živnostník na prodej ovoce a zeleniny zřejmě i dostal, ale jak říká, neudělal to z principu. „Obchodníci postupně odejdou z toho náměstí a nebude tu žádný obchod. Podloubí domu přece bylo situované k tomu, aby zde lidé nakupovali,“ podtrhl majitel domu a obchodu pan Lidický.

Vyhlášku zakazující vystavování zboží na Valdštejnově náměstí město přijalo před dvěma lety a spor radnice s obchodníky dokonce řešil Nejvyšší správní soud. U něho sice prodejci uspěli a město jim muselo vrátit vybrané pokuty, zastupitelé však vyhlášku upravili a na zákazu trvají. „Nechceme tam mít obuv, textil, kabelky nebo spodní prádlo,“ potvrdil místostarosta Jičína Ladislav Brykner (ODS).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Právníci zastupující obchodníky jsou toho názoru, že změna vyhlášky nic nevyřešila. Město podle nich i nadále překračuje pravomoci a omezuje svobodu obyvatel. „Město může třeba zakázat vjezd na náměstí s dětským kočárkem a bude přitom tvrdit, že je to pro udržování čistoty a pořádku,“ uvedl právník Dmitrij Pavlenko. Místostarosta Brykner však vysvětlil: „Tato vyhláška nestanoví absolutní zákaz vystavování zboží. Šlo nám spíš o to, aby při tom byla dodržena nějaká základní pravidla.“ Dmitrij Pavlenko namítl: „Město si vyhradilo možnost výjimek. Neexistují však žádná pravidla, podle kterých se budou udělovat.“ Pan Josef Lidický je rozhodnutý: „Líbit si to nenechám, kdybych měl jít až do Štrasburku.“

Radnice upozornila obchodníky, kteří se s vyhláškou nehodlají smířit, že mohou dostat pokutu až 200 tisíc korun.