Hradecký magistrát peníze za nájem vracet nebude

Hradec Králové - Lidé ze dvou domů v Okružní ulici v Hradci Králové mají dobrý důvod se pořádně zlobit na radnici. Od města si koupili byty, za které zaplatili již na jaře. Někteří si kvůli tomu museli vzít půjčku. Přesto od nich dodnes magistrát vybírá nájem. Inkasuje za byty statisíce korun, ale v katastru je na kupující zatím nepřevedl. Přitom již několik měsíců disponuje jejich penězi za prodej bytu.

Osmdesátiletá paní Petrásková z hradecké Okružní ulice žije v jednopokojovém obecním bytě. Byt si koupila jen díky tomu, že si její syn vzal hypotéku. Městu paní Petrásková zaplatila za byt už v květnu. Dodnes ale byt podle katastru úředně nevlastní a musí za něj platit nájem 2 105 korun měsíčně. Její soused pan Najman si byt také koupil. „Byt jsme koupili v květnu a zaplatili jsme ho hned. Přesto mi dál strhávají nájemné,“ říká pan Miroslav Najman. „Můj syn tam byl a řekl jim to. Po návratu mi řekl, že s ním docela vyběhli,“ dodává majitelka dalšího bytu Helga Balcárková.  

Hradecká radnice prodala v Okružní ulici téměř čtyři desítky bytů a utržila za ně přes sedm milionů korun. Někteří kupující za byt zaplatili už loni v prosinci. Přesto magistrát od vlastníků bytů dál vybírá nájem. Inkasuje tak sto tisíc měsíčně. „Jedním z žadatelů o odkup bytu byl dlužník města, a dokud nesplatil své dluhy, nemohl být prodej realizován. To znamená, že celý dům musel čekat, až ten dotyčný nájemník zaplatí své dluhy vůči městu,“ vysvětluje mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.   

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Peníze za byty si ale radnice i za této situace ponechala a lidem je nevrátila. Když se Česká televize začala o prodej bytů zajímat, poslala radnice smlouvy s kupujícími k zápisu do katastru. Mluvčí magistrátu zároveň uvedl, že peníze za nájem vracet kupujícím nebudou. „Automaticky se ty peníze vracet nebudou, ale je možné požádat zastupitele, aby udělili výjimku,“ radí mluvčí Svoboda.   

Jakou mají vlastníci bytu naději na vrácení nájemného, nejde odhadnout. Zastupitelstvo totiž takový případ ještě neřešilo.