Obyvatelé Zdoňova nechtějí hraniční přechod

Zdoňov - Obyvatelé Zdoňova na Královéhradecku protestují proti tomu, aby u nich byl otevřen hraniční přechod. Sepsali proto petici. Na jejich stranu se postavili i zastupitelé Teplic nad Metují, pod které Zdoňov patří. Jestli to ale zabrání otevření přechodu, není jisté.

Královéhradecký kraj totiž získal dotaci na opravu silnice ve Zdoňově, projekt ale podmiňuje otevření hraničního přechodu pro motorová vozidla. Proti tomu ale místní protestují a podepsali už i petici. Podle nich totiž komunikace není způsobilá pro obousměrný provoz. Lidé si také stěžují, že kraj v podstatě nekomunikuje. S tím nesouhlasý vedoucí oddělení silničního hospodářství Královéhradeckého kraje František Čepek. Podle něj byly všechny vznesené dotazy zodpovězeny a situace lidem vysvětlena.

Zastupitelé obce ale s otevřením přechodu těsnou většinou nesouhlasili. To může znamenat, že kraj bude muset dotaci vrátit. Starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs se obává, že pokud se přechod neotevře, stomilionový projekt bude ohrožen.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Stavební firma má podle původního plánu začít s opravou silnice v polovině dubna. Místní doufají, že rozhodnutí zastupitelstva vyvolá další jednání a rozhodnutí kraje se podaří změnit.