Děti z Krkonoš se přes zimu staraly o ježky - tím jim zachránily život

Trutnov- Děti z krkonošských základních škol se zapojily do projektu Bodlinka u nás, na zimu si totiž vzaly do péče několik ježků, kteří by chladné počasí kvůli nízké hmotnosti nepřežili. Navíc se děti o bodlináčích dozvěděly i spoustu nových informací, musely jim totiž čistit pelíšek a také je krmily a vážily. Vše si spolu s údaji o zdravotním stavu pečlivě zapisovaly do deníku. S přicházejícím jarem se ježci zase vracejí zpět do volné přírody.

Třeba děti ze základní školy v Mladých Bukách svého ježka pojmenovaly Ludvíček. Učitelka Marie Lipinová vypráví, že když si děti ježka vzaly před pěti měsíci do péče, tak vážil asi 520 gramů, postupně ho vykrmily až na jeden kilogram. „Teď uvidíme, jak bude ve volné přírodě bojovat sám za sebe,“ podotkla Lipinová. Děti dostaly počátkem prosince od pracovníka Správy KRNAPu pokyny, jak se o ježka starat, čím ho krmit a vyslechly si také přednášku o životě ježků v přírodě.

Projekt Bodlinka u nás zachránil během čtyř let svého trvání několik stovek ježků. Daniel Bílek ze Správy Krkonošského národního parku vysvětluje, že kdyby se o zvířata nikdo nepostaral, tak by zřejmě zmrzla, protože neměla před zimou dostatečnou hmotnost. Projekt na záchranu ježků proto bude pokračovat i v příštím roce, už teď se ale Správě KRNAPu mohou hlásit školy, které by o něj měly zájem. Letos se zapojilo pět základních škol (Mladé Buky, Vlčice, Vrchlabí-Školní, Vrchlabí-Podhůří, Jilemnice-Komenského, Mostek) a také přírodovědný oddíl z Hostinného.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)