Retro první máj v Křenovicích - nechyběli pionýři ani alegorické vozy

Písek - Klasické prvomájové průvody sice po roce 1989 z většiny českých měst zmizely, někde ale tuto tradici obnovují. Mezi taková místa patří třeba Křenovice na Písecku, kde letos oslavili Svátek práce v komunistickém stylu. Ovšem s tím rozdílem, že do průvodu šel tentokrát opravdu každý dobrovolně. Sto šedesát místních obyvatel se tak postaralo o zábavu pro několik tisíc diváků.

Kdo se dnes přijel podívat do Křenovic, jako kdyby se vrátil v čase o 21 let zpátky. Nechyběli pionýři, alegorické vozy i nástup vojáků. Po vsi byly rozvěšeny transparenty a plakáty a návštěvníci se mohli občerstvit u stánku, kde prodávala dvojnice Jiřiny Švorcové ze seriálu Žena za pultem.  

Prvomájová recese už před čtyřmi lety pohltila ve vsi úplně všechny. Pavla Jakubcová z občanského sdružení Křenovické sluníčko si pochvaluje, že je na vesnici neuvěřitelná soudržnost. Oblíbeným koníčkem místních je právě shánění rekvizit a kostýmů do průvodu. Třeba Martin Miller se pochlubil dobovým kostýmem příslušníka Veřejné bezpečnosti, chybějící součásti uniformy sehnal v bazarech a army shopech.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)
Oslavy prvního máje v Křenovicích
Zdroj: ČT24