Do čtyř let bude v Olomouci stát nový multifunkční komplex

Olomouc - Poblíž historického centra v Olomouci vzniká nová městská čtvrť za deset miliard korun. Jmenuje se Šantovka a měla by být hotová do čtyř let. Členové projektu zde plánují postavit multifunkční centrum s byty, obchody nebo kancelářemi. Celý komplex vyroste na jedenácti hektarech. Předseda občanského sdružení Za krásnou Olomouc Ondřej Jakubec je ale zásadně proti tomu. Podle něj stavba nenávratně poškodí obraz celého města.

„Projekt Šantovka počítá s vybudováním multifunkčního centra, kde bude obchodní galerie, multikino, zábavní komplexy, spousta zeleně, hřiště. V těch dalších částech počítáme s výstavbou rezidenčního komplexu, kde se plánuje zhruba pětistovka bytů a také administrativní centrum, ve kterém by mohlo vzniknout až pět tisíc pracovních míst,“ vysvětlil mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč.

Stavební plány Aláč obhajuje tím, že všechna nákupní centra jsou dosud za městem. „Tím, že zde vystavíme multifunkční centrum, lidé už nebudou muset o víkendu vyjíždět z Olomouce. Dojde k výraznému oživení centra města,“ dodal. Výška budovy by měla dosahovat tří pater.

Občanské sdružení Za krásnou Olomouc je proti

Zásadně proti je ale předseda občanského sdružení Za krásnou Olomouc Ondřej Jakubec. „My nejsme proti tomu, aby se na daném místě něco stavělo. Jde nám jenom o to, že jsme si nastavili jakési teze, které se ptají na některé aspekty, které dosud ještě v diskuzi nezazněly,“ prohlásil.

Podle něj jde o tři zásadní věci. „První se ptá na to, zda ještě Olomouc potřebuje takové velké obchodní centrum, druhá otázka se týká ekologie, tedy do jaké míry bude mít tato stavba vliv na životní prostředí, do jaké míry zatíží dopravu, hlučnost a emise v dané lokalitě. Třetí aspekt je architektonický a památkový. Nám vadí, že tato krásná část Olomouce bude zastavěna monolitickým blokem obchodního domu,“ dodal Jakubec.

  • Olomouc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162199.jpg
  • Šantovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1623/162202.jpg