Teprve sedmiletá dívka ohromila všechny hrou na klavír

Ostrava – Základní umělecká škola Eduarda Marhuly v Ostravě slaví úspěch. Z Hudebního festivalu Ivana Balla na Slovensku si její žákyně odnesly hned první dvě místa ve hře na klavír. Hudební festival Ivana Balla se v Dolním Kubíně koná každý rok. Pořádají ho místní základní umělecká škola a slovenské ministerstvo školství. Pravidelně se ho účastní děti z celé střední Evropy.

„Když jsem viděla, jak ostatní hrají na klavír, tak jsem chtěla být také tak dobrá jako oni,“ prozradila tajemství úspěchu mladá klavíristka a výherkyně první ceny Zofia Nawrat. Sedmiletá Zofia Nawrat hraje na klavír už do svých čtyř let. V Dolním Kubíně zaujala skladbou Malé preludium a ve své kategorii vybojovala hlavní cenu.

Velmi úspěšné byly také její dvě starší spolužačky. Společně ohromily slovenské publikum Valčíkem g moll od Antonína Dvořáka a byly nejlepší ze všech. „Mě k tomu vedli rodiče a jsem jim za to velice vděčná,“ komentovala svůj úspěch Gabriela Pekárková. „Baví mě to a chtěla jsem to zkusit,“ dodala druhá z dívek, Anna Hubáčková.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)