Zámek v Hluboké už není ohrožen skalním sesuvem

Hluboká nad Vltavou – V Hluboké nad Vltavou se podařilo zastavit sesouvání skalního masivu a zámek ani jeho park ohrožené nejsou. Svah pod historickým komplexem teď firma upravuje, aby zabránila dalšímu pohybu kamenů a zeminy. Ujíždějící podmáčená půda tam před týdnem poničila rodinný dům, zbourala celou zeď. Majitelé v něm ale zůstali a snaží se ho opravit.

Bagry likvidují hromady kamení ve svahu nad domem na konci náměstí. Na skále se pohybují horolezci, postupně se snaží zvětralé části odstranit. „Kořenový systém stromů na skále způsobil do osmi až deseti metrů její nestabilitu,“ sdělil stavbyvedoucí Stanislav Klaudy. Podle geologů byla skála v havarijní stavu, její další sesuv se podařilo zastavit.

Také některé dřeviny ze svahu zmizely. Ohrožovaly domy pod skálou, proto je lesníci porazili, jak potvrdil ředitel Lesy Hluboká Miloš Balák. Valící se balvany před týdnem poničily jeden z místních domů. Štítová zeď už znovu stojí, do pokoje se majitelé brzy nastěhují. Majitelka domu Naděžda Palivová je podle svých slov ráda, že rodina bude brzy opět bydlet.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pohyb svahu naopak vůbec nezaznamenali správci hlubockého zámku. Historický komplex i jeho park zůstávají pevně na svém místě, jak říká kastelán Miroslav Pavlíček. Těžká technika tu bude pracovat do konce týdne, horolezci pak zabezpečí celou skálu do prázdnin.