Záblatí má protipovodňový projekt, peníze na něj chybí

České Budějovice - V Záblatí na Prachaticku rok co rok neúspěšně bojují s velkou vodou. Místní jsou zoufalí a teď jim došla trpělivost. Vytvořili si vlastní systém zábran, domy nechávají trvale zabedněné, aby se do nich nedostala voda. Radnice totiž marně shání peníze na regulaci potoka. Protipovodňový projekt má hotový, ze státní pokladny ale peníze nepřicházejí.

Obec Záblatí každoročně děsí farský potok. Vodu, která se valí po vydatných deštích z polí, nestačí pojmout. A tak se hladina potoka zvýší až o dva metry a ulice se mění v dravou řeku, která ničí cesty i domy. Naposledy bojovali s vodou před třemi týdny, od té doby tady stojí zábrany, někteří obyvatelé je nechají na místě až do zimy. „Je to hrozné, nechtěla bych to znovu zažít,“ přiznává obyvatelka obce Jindra Placerová. 

Každý z dvaceti domů v ulici má u vrat a dveří přidělané malé kolejnice. Do nich majitelé zasunuli železné nebo dřevěně desky, které přišroubovali. Zevnitř je ještě podepřeli a utěsnili. Podle místních je to zatím jediný způsob, jak se účinně bránit proti velké vodě. „Děláme, co můžeme,“ říká obyvatel Záblatí Antonín Janošťák.  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Úprava části koryta si vyžádá zhruba deset milionů korun. Obec má projekt i územní rozhodnutí. Na peníze ale čeká už osm let. „Naší prioritou je zabezpečit lidi proti záplavám. Ale jde to velmi pomalu,“ konstatuje starosta Záblatí Vladislav Klabouch.  

Podle připraveného projektu chtějí místní rozšířit tok potoka tak, aby dokázal pojmout alespoň tzv. desetiletou vodu. „Současné koryto potoka se rozšíří z metru na pět metrů,“ vysvětluje Vladislav Klabouch. 

Kraj přispěl obci na novou kanalizaci i na dokumentaci. Další peníze neuvolní. „Každá obec by potřebovala peněz mnohem více,“ upozorňuje v této souvislsoti radní Jihočeského kraje Karel Vlasák. 

Ministerstvo zemědělství dá letos na protipovodňová opatření více než dvě miliardy korun, do Záblatí ale peníze neposílá.