Po odvolání primátora povede Budějovice Ivana Popelová

České Budějovice - V čele Českých Budějovic bude stát po čtvrtečním odvolání primátora Juraje Thomy (ODS) až do podzimních komunálních voleb s největší pravděpodobností první náměstkyně Ivana Popelová (ODS). Nic na tom nejspíše nezmění její vystoupení ze zastupitelského klubu ODS. Šéf klubu občanských demokratů v zastupitelstvu a krajské ODS Martin Kuba si nemyslí, že by hrozila větší rekonstrukce rady.

Nové vedení radnice by podle něj mělo vzejít až z podzimních komunálních voleb, nicméně nechce budoucnost předjímat, protože koaliční schůzku ODS, lidovců a nezávislých svolá až v příštím týdnu. Dnes se chystá na výkonnou radu a kongres ODS, kde kandiduje na post místopředsedy. „V příštím týdnu se určitě sejdeme a budeme o tom jednat. Není to žádná zásadní tragédie, ODS je týmem, pan primátor nebyl jedinou osobou, na které by řízení radnice stálo. Bude třeba situaci dořešit a domluvit se na postupu. Do voleb nás čekají jen dvě zastupitelstva. Myslím, že situace není nijak dramatická,“ dodal.

Vedení radnice bude záviset na výsledku koaličního jednání

Popelová na čtvrtečním zasedání vystoupila z klubu ODS spolu s dalšími čtyřmi kolegy. Nyní je připravena převzít vedení města: „Já jsem byla zvolena zastupitelstvem do pozice první náměstkyně primátora, to znamená, že ze zákona mi náleží převzít po něm řízení města. Tu roli přijímám. Pokud bude mít klub ODS nějaké jiné návrhy, tak si je bude muset protlačit v zastupitelstvu.“ Připomněla, že tam klub ODS už nemá 23 hlasů, tedy nadpoloviční většinu ze 45. Po zasedání oznámila, že s ostatními kolegy zvažují založení nového bloku.

Jihočeská ODS má před komunálními volbami obdobné personální problémy ve Strakonicích a v Písku. Strakonická ODS nedávno vyloučila místostarostu města Pavla Pavla. Důvodem bylo, že spolu se starostou Pavlem Vondrysem shánějí podpisy pro svou vlastní kandidátku do podzimních komunálních voleb pod názvem Slušnost a jistoty pro Strakonice. Vondrys kvůli neshodám se současným vedením strakonické ODS odešel před časem do sdružení stejné strany ve Volyni.

V Písku zase po volebním sněmu 7. června vystoupilo z ODS 14 zakládajících členů místního sdružení v čele s Tomem Zajíčkem, když sněm odmítl všechny jejich návrhy na úpravy návrhu kandidátky pro podzimní komunální volby. Také v Českém Krumlově nastaly změny, když místní ODS zařadila současného starostu Luboše Jedličku (ODS) až na 17. místo komunální kandidátky.