Správa znovu usiluje o zbourání Labské boudy

Krkonoše - Správa Krkonošského národního parku znovu usiluje o zbourání Labské boudy. Stavba podle některých narušuje krajinný ráz hor. Náklady na odstranění betonového monstra z dob komunistického režimu budou asi devadesát milionů korun. Labská bouda patří podle záchranářů ke strategickým místům Krkonoš. Pokud se podaří její zbourání prosadit, na jejím místě proto vyroste jiný, ovšem pouze dřevěný objekt.

Devítipodlažní budova s kapacitou více než sto padesáti lůžek stojí nedaleko pramene Labe v nadmořské výšce 1 340 metrů. V roce 1975 byla slavnostně otevřena. S myšlenkou budovu koupit a následně odstranit přišla správa parku už před třemi lety, kdy majitel objekt nabídl k prodeji. 

„Za ty tři roky jsme se sice dostali o kousek níž, ale stále je pro nás ta cena dost vysoká,“ vysvětlil Radek Drahný ze správy parku. Správci parku tvrdí, že Labská bouda ležící v srdci první, tedy nejpřísněji chráněné zóny národního parku, narušuje krajinný ráz hor. Negativní emoce budí betonová stavba také u veřejnosti.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Drahný: Osud Labské boudy závisí i na novém ministrovi

Správa Krkonošského národního parku chce přesvědčit nové vedení ministerstva životního prostředí, aby vykoupení a následné zbourání Labské boudy zařadilo mezi své priority. „O tom, co bude s Labskou boudou, jestli se nám ji podaří vykoupit, zbourat a odstranit z první zóny národního parku, záleží také na ministrovi nové vlády, který nastoupí,“ podotkl Drahný.