Na Vysočině začíná odklízení dřeva po vichřici

Jihlava - V lesích na Vysočině začali likvidovat kalamitu způsobenou před deseti dny vichřicí. Na Třebíčsku kvůli tomu dál platí zákaz vstupu do lesa. Na ostatní místa se sice smí, ale podle lesníků jen na vlastní nebezpečí. Kvůli polomům bude klesat i výkupní cena dřeva. Do dvou měsíců musí vlastníci lesů polomy zpracovat, jinak podle lesníků hrozí kůrovcová kalamita.

Vichřice se přes Vysočinu přehnala v sobotu 12. června. Smrky se lámaly jako sirky, větrnou smršť přežilo jen pár listnáčů. Celkově došlo k poškození asi 600 kubíků dřeva, tvrdí lesníci. Stromy už odklidili z cesty, která spojuje Petrovice a Novou Ves. Další stromy ale mohou dál padat, a proto je silnice uzavřená. „Stromy jsou nahnuté, nalomené nad cestou, vítr pořád v nárazech sílu má,“ varuje revírník Marek Zichala.

Varování před padajícími stromy platí také ve státních lesích. Tam ale lesníci žádné zákazy nevydali a spoléhají na soudnost místních lidí. „Hlavně aby se nepohybovali pod stromy, které jsou nakloněné, nalomené, neboť tam hrozí riziko pádu,“ upozorňuje ředitel krajské správy lesů Václav Šebek. S odklízením polomů se na mnoha místech Vysočiny už začalo. Potrvá to ale delší dobu, jen státní lesy mají poškozeno 10 tisíc metrů krychlových dřeva, tedy v přepočtu zhruba 15 tisíc stromů. To také může snížit cenu dřeva až o třetinu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)