Táborská škola Kaňka bude fungovat i o prázdninách

Tábor – Přestože někteří školáci dostali vysvědčení už s předstihem minulý pátek, většina si pro něj šla dnes. V táborské Základní škole Kaňka, kam chodí výhradně děti s mentálním a zdravotním postižením, to bylo poprvé. Funguje totiž jen rok. Škola je výjimečná také tím, že se její žáci budou vídat i během prázdnin.

Jako první dostala v prvním školním roce závěrečné vysvědčení žákyně první třídy Adéla Hantáková. Stejně jako její spolužák Jirka Jiříček musela za rok zvládnout všechno, co jiní prvňáci – čtení, psaní i počítání. Ze všech předmětů si ale místo známek odnášejí domů slovní hodnocení, jak sdělila učitelka Hana Kotrabová.

První školní rok v Kaňce uspělo všech patnáct žáků. S odchodem ze školy ale nikdo nespěchal. Ještě v poledne si všichni společně u oběda užili slavnostní řízek. Díky sociálním programům, které souběžně se školou občanské sdružení Kaňka nabízí, se řada dětí uvidí i zítra nebo pozítří.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Žáci budou chodit do prázdninové školní družiny, bude to hlavně zábava, aby si děti užily prázdniny,“ uvedla ředitelka ZŠ Kaňka o.p.s. Irena Lintnerová. Kaňka tak vychází vstříc i rodičům. Dětem, které se během prázdnin potkají ve družině, nabízí program, včetně služby osobní asistence tak, jak funguje ve školním roce. Navíc se většina z nich setká i při týdenním prázdninovém pobytu v Chlumu u Třeboně.