Skanska pozastavila kompetence manažera obviněného z korupce

Praha – Stavební společnost Skanska se rozhodla až do uzavření případu pozastavit všechny manažerské a pracovní kompetence svého zaměstnance, kterého policie viní z přijetí úplatku. Karlovarští krajští kriminalisté zadrželi dvojici manažerů společností podnikajících ve stavebnictví minulé pondělí. Muži ve věku 31 a 38 let jsou podezřelí z toho, že v souvislosti s výstavbou hotelu a obytných domů požadovali po zástupci karlovarské firmy milionový úplatek. Oběma hrozí až osm let vězení.

Skanska založila vlastní vyšetřovací komisi

Pokud se obvinění prokáže, půjde o „fatální selhání jednotlivce se všemi pracovněprávními i obchodněprávními důsledky“, řekl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Dan Ťok. „V opačném případě budeme od autora obvinění požadovat všemi dostupnými prostředky náhradu škody na dobrém jméně naší společnosti a našemu zaměstnanci poskytneme veškerou právní či jinou potřebnou pomoc a součinnost, aby se mohl proti křivému obvinění bránit,“ sdělil šéf Skansky.

Skanska je připravena spolupracovat s policií

„Navíc s platností k dnešnímu dni založila vlastní vyšetřovací komisi, která prověří případ, jeho vznik a příčiny v kontextu interních mechanismů a případná relevantní zjištění odevzdá příslušným státním orgánům.“

Společnost podle Ťoka odmítá jakékoliv praktiky, které ohrožují etiku v podnikání a s ní související ochranu „volného a svobodného konkurenčního prostředí“.   

Obviněná dvojice: zástupce investora a projektový manažer

Muž, který je podezřelý z převzetí úplatku, zastupoval investora a je mladším z dvojice. Jeho údajný komplic je projektovým manažerem hlavní stavební firmy, která zakázku dostala. Policie se případem začala zabývat poté, co se na ni obrátil údajně poškozený podnikatel.