Kostel ve Chvaleticích ožívá

Chvaletice (Pardubicko) – Nedostatek peněz a hlavně chybějící vůle pustit se do rekonstrukce – taková byla ještě nedávno situace evangelického kostela ve Chvaleticích na Pardubicku. Chátrající památku zachránilo až město spolu s dalšími dárci a sponzory. Opravený interiér včetně poškozené střechy znovu vrací do kostela církevní a společenský život. Novorenesanční stavba byla postavena podle plánů architekta Blechy z Prahy na místě původního kostela z poloviny 18. století.

Kostel Českobratrské církve evangelické pochází z roku 1882, kdy byl zároveň vysvěcen. Poslední léta znamenala pro historicky cenný objekt postupnou devastaci. „Do střechy dlouhodobě zatékalo tak, že uhnily hlavice trámů ve zdi a hrozilo zřícení stropu. Potom se to poměrně náhle uzavřelo jako havarijní případ,“ uvedl farář Miloš Hübner. Poté, co ministerstvo kostel v roce 2000 prohlásilo za kulturní památku, pustilo se do jeho záchrany město. Opravu střechy provázely náročné horolezecké práce, obnovily se varhany, hodiny i vstupní brána. „Zachování obdobných památek je podle mne povinností každého z nás. Myslím, že je to dokonce jakousi součástí morálního základu naší společnosti,“ prohlásila starostka Chvaletic Blanka Zaklová (nez.).

Nový život se do kostela vrátil s pomocí sponzorů a dotací. Dosavadní opravy stály pět milionů korun, jedním milionem přispěl Pardubický kraj. „Je to naší povinností nejen vůči našim předkům, ale i vůči současnosti i budoucnosti. Chvaletice tady získaly úžasné místo nejen pro duchovní rozjímání, ale i pro kulturní život,“ zdůraznil náměstek krajského hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL) a Blanka Zaklová vypočítává možnosti: „Vánoční koncerty, lidová škola umění a dále bohoslužby, svatby, rozloučení, křtiny a podobně.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

V regionu stále čekají na záchranu i další výjimečné památky. Loni se s pomocí Pardubického kraje opravilo 75 kostelů, letos už kraj uvolnil dalších 48 dotací.

Kostel ve Chvaleticích na Pardubicku zachránilo město spolu s dalšími dárci a sponzory.
Zdroj: ČT24