Pražská Kampa patří žonglérům, akrobatům a loutkám

Praha – Loutkoherci, žongléři i akrobati se sjeli na pražskou Kampu, kde začal festival pouličního divadla Teatrotoč. Vedle tuzemských umělců přijeli pobavit děti a dospělé i herci ze Spojených států, Japonska, Kanady nebo Brazílie. Všechna představení pod širým nebem jsou zdarma. Pro děti je připravená oblíbená dílna, kde si mohou vyrobit vlastní loutku nebo masku. Festival potrvá až do 13. července a nabídne 41 her.

Podle organizátora festivalu Miroslava Trejtnara běží každou půlhodinu jedno představení: „Máme tady loutková představení, živou hudbu nebo vyloženě představení založená na sólovém výstupu.“ Oblíbený je například žonglér Erik. „Jsem samouk, bavilo mě to. Spíš ale víc pobavím dospělé než děti,“ řekl ČT.

Mezinárodní soubor Teatrotoč si tentokrát připravil loutkové představení Pinokio. Loutky si herci vyrobili na speciálním čtrnáctidenním workshopu, který vedli pražští loutkáři. Mezi další festivalové premiéry patří například pohádka Tři medvědi a drzá Máša od Loutek bez hranic, absolventka DAMU Štepánka Glogarová uvede Ošklivé káčátko.

Reportáž Zuzany Hálové (zdroj: ČT24)
Loutka
Zdroj: ČT24