K zákazu splouvání horního toku Vltavy už chybí jen centimetry

Vimperk – Suché počasí zatím vodácky oblíbené řeky příliš neohrožuje. Hladiny už ale pomalu začínají klesat. K zákazu splouvání horního toku Vltavy už například chybí jen několik centimetrů. Nižší úseky ale i díky Temelínu patří mezi vodácké stálice s dostatkem vody. Při současných teplotách už většinou bývá z Lužnice jen větší potok. Díky květnovým a červnovým zásobám v horách je ale vody v řece dost a je zatím bez problémů sjízdná.

Zásoby vody ale začínají rychle ubývat a regulované splouvání horního úseku Vltavy může brzy skončit. Podle Josefa Štemberka ze Správy národního parku Šumava klesá přibližně o jeden centimetr vody za den: „Během dvou tří dnů by mohla být řeka nesplavná.“

Majitelé kempů a půjčoven lodí pod Lipenskou přehradou ale zůstávají v klidu. Bloky jaderné elektrárny Temelín totiž potřebují ke svému chlazení doslova menší řeku. Hněvkovická přehrada zásobující elektrárnu proto musí zůstat plná. „V období, kdy je méně srážek, je průtok dotován z Lipna,“ dodala mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

S vlnou veder má ale problémy i samotná elektrárna. Přitékající voda je příliš teplá a elektrárně mírně klesá výkon. Teploty nad 28 stupňů zatím meteorologové očekávají nejméně do poloviny příštího týdne. Energetici si tak zatím budou muset na teplou vodu zvyknout.