Vodohospodáři na Hradecku revitalizují toky

Královéhradecko – Za posledních sto let se spotřeba pitné vody zvýšila šestinásobně a naši předci přitom uspíšili vysoušení krajiny. Koryta mnohých potoků zemědělci v minulosti narovnali a vysušili pozemky, na kterých začali hospodařit. Tehdy šlo moderní trend, s odstupem let však o velkou chybu. Revitalizací toků se teď vodohospodáři snaží jejich chyby napravit, aby se voda do míst vrátila.

Jiří Malík z Občanského sdružení Živá řeka informoval, že potoky přes léto na několik měsíců vysychají. Sdružení se proto snaží vrátit vodu do krajiny. Využívá na to granty, první z nich už schválili zastupitelé Královehradeckého kraje. „V první fázi dostaneme 350 tisíc korun na projekt, potřebujeme ale několik milionů k nápravě jeden a půl kilometru dlouhého údolí,“ říká Jiří Malík.

Podle ředitele Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Marka Riedera je činnost sdružení velmi důležitá, protože zvyšuje schopnost krajiny zadržet vodu a tím umožnit její větší infiltraci. Zároveň to má pozitivní vliv na povodňové situace. Letošní stav vody na Královehradecku není zatím podle vodohospodářů kritický. Pomohly vydatné květnové srážky.

Reportáž Vladimíra Plecháčka (zdroj: ČT24)

„Nynější sucho pravděpodobně nebude mít žádný zásadní vliv na přírodu národního parku. Když napadne před zimou sníh, vodní bilance se v krajině částečně vyrovná,“ uvedl Radek Drahný ze Správy KRNAP. Mnohem složitější to bude v globálním měřítku. Tenčí se totiž zásoby podzemních vod. Podle odborníků tak během několika let klesnou hladiny většiny řek.