Trutnov se holubů zbavuje na hranici zákona

Trutnov – Za týrání zvířat označují někteří lidé v Trutnově způsob, jakým se město zbavuje holubů. Podle kritiků tam ptáci, kteří se zachytí v klecích na střechách, pomalu hynou vedrem. Nebo je lidé z najaté firmy zabíjejí na místě úderem o zeď. Způsob likvidace holubů vyšetřuje z pohledu zákona na ochranu zvířat veterinární inspekce. Volně hnízdící holubi však jsou letitým problémem Trutnova. Ještě před několika málo desetiletími byla jejich hejna neodmyslitelně spojena s českým venkovem, dnes je zde jejich chov spíše výjimkou. Proto ptáci začali masově osídlovat města, kde nacházejí příznivé podmínky k obživě i hnízdění. Následkem toho jsou však často přemnožení a působí značné škody na domovním fondu, v hospodářství i na lidském zdraví. Snahy tlumit početnost tohoto druhu často narážejí na odpor veřejnosti, která v holubech spatřuje tradiční oživení denaturalizovaného městského prostředí.

Klece na střechách domů v centru Trutnova jsou pro přemnožené holuby pastí: dovnitř mohou, ven nikoliv. „V těch vedrech jsou tam bez vody a bez jídla. Po dvou, třech dnech se přestávají hýbat, padají a zhynou,“ uvedl občanský aktivista Martin Věchet a s ním souhlasí i místní pokrývač: „Nejhorší je člověk, tohle zvíře nedokáže.“ Martin Věchet dodal: „Dochází tady k porušování zákona o ochraně zvířat a k jejich týrání.“ Někteří občané Trutnovska mají i jiné řešení: „Vzal jsem si je živé a odvezl si je domů, do vesnice. Krmím je, létají okolo baráku, díky tomu to přežili.“

Podle radnice objednal odchyt a likvidaci holubů u odborné firmy městský bytový podnik. „To je způsob vhodný k likvidaci. Jiné způsoby prakticky nepřipadají uvnitř města v úvahu a přemnožení holubi opravdu příliš velkým štěstím pro centrum města nejsou,“ prohlásil Miloslav Diviš z Odboru životního prostředí MÚ Trutnov a Jana Samková z České inspekce životního prostředí Hradec Králové doplnila: „Tento druh holuba nepodléhá ochraně podle zákona o ochraně přírody a krajiny.“ Mrtvá těla holubů však několik dnů leží v horku na střeše a infekce z nich ohrožuje okolí. Jejich likvidace ale pravidla má: z klecí se musí odvézt a utratit v plynu. Veterinární inspekce teď kvůli stížnosti občanů kontroluje, zda odborná firma postup a tedy i zákon proti týrání zvířat dodržuje.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Martin Věchet podal písemnou stížnost radnici 11. června, ale jak potvrdil, dodnes mu nikdo neodpověděl.

Holubi na jabloneckém náměstí
Zdroj: ČT24